Pakowanie w lodówce

Wiecie, że poszczególne produkty mają swoje konkretne miejsce w lodówce? Przypadkowe odkładanie gdzie popadnie (lub gdzie jest akurat miejsce) niestety nie przedłuży nam trwałości tych produktów. A może wiecie, które produkty w ogóle nigdy nie powinny się tam znaleźć? Podpowiedzi możecie szukać już w samym sklepie robiąc zakupy. Odtwórzcie sobie gdzie zakupiony przez Was produkt był w sklepie, jeśli w lodówce to i po przyniesieniu do domu powinien do niej trafić.

  • Na górnej półce panuje około 8°C należy przechowywać przetwory w słoikach, a także mleko, kefiry i jogurty. W takiej temperaturze rozwijają się „dobre” bakterie kwaszące.
  • Półka środkowa (ok. 4-7°C) jest idealnym miejscem na produkty o krótkiej dacie trwałości: biały ser, twarożek, wędlina. Jest to idealna półka na „obiadowe resztki”, które czekają na swoje nowe życie.
  • Półka znajdująca się ponad pojemnikami na warzywa jest miejscem przeznaczonym do przechowywania świeżego mięsa i ryb, panująca tu temperatura (2°C) zmniejsza możliwość rozwoju drobnoustrojów. Mięso najlepiej trzymać w zamykanych pojemnikach, albo owinięte w pergamin, a sam pergamin warto owinąć folią aluminiową.
  • Dolne szuflady (ok. 7-10°C i wyższa wilgotność) są przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców. W przypadku sałaty opakowanie nie powinno być szczelne, ponieważ w warunkach beztlenowych następuje przemiana azotanów (których może być sporo w sałacie) w niebezpieczne dla naszego zdrowia azotyny.
  • Na bocznych półkach (ok. 10°C) powinno się trzymać oleje roślinne, soki w kartonach, butelki z sosami, np. ketchup. Na drzwiach lodówki znajduje się również pojemnik na jajka.

Info z kuchennenawigacje.pl