O projekcie
Jak zrodził się pomysł na projekt?
W Polsce w każdej sekundzie do koszy na śmieci trafia blisko 153 kilogramy żywności, z czego aż 92 kg w naszych domach. Z badań i analiz przeprowadzonych przez ekspertów (IOŚ-PIB, SGGW) zaangażowanych w realizację przełomowego w Polsce projektu PROM (Federacja Polskich Banków Żywności) wynika, że na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów (dokładnie 4 840 946) ton żywności. Skala marnotrawstwa szokuje. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy zarówno ze skali marnotrawstwa jak i jego wpływu na środowisko i klimat.
Temat zmian klimatu jest obecny w przestrzeni publicznej, jednak pomimo licznych artykułów, zajęć w szkołach, kampanii medialnych, większość ludzi nie ma na co dzień poczucia realnego wpływu na postępujące zmiany klimatu. Pochylając się nad tym problemem zespół Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku zrealizował projekt „Działamy w klimacie”, poświęcony tematowi marnowania żywności. Cykl kompleksowych i wzajemnie uzupełniających się działań, zostały podzielone na trzy typy.
Działania w ramach projektu:
Warsztaty stacjonarne:
- „Niezmarnowane warsztaty” – cykl 20 warsztatów dla grup szkolnych oraz 1 warsztat dla seniorów
z edukatorami dietetycznymi z Banku Żywności w Trójmieście i pokazem tworzenia woskowijek - 4 warsztaty kulinarne „Nic nie może się zmarnować. Wykorzystywanie produktów w kuchni z dbałością
o środowisko” dla klas ze szkół gastronomicznych. - „Konstruktywnie i na nowo. Bez resztek na stołówkach! Warsztat kulinarny dla pracowników stołówek”
- warsztat dla kucharzy/kucharek ze stołówek szkolnych. - „A weź to ukiś” – warsztat kulinarny dla kucharzy w Akademii Kulinarnej
Prelekcje online na portalu społecznościowym facebook i webinary:
- „To tylko jedna kromka chleba… Szanuję, nie marnuję” - prelekcja online na portalu społecznościowym facebook.
- „Wszyscy marnujemy żywność - dlaczego i jak tego uniknąć?” - prelekcja online na portalu społecznościowym facebook.
- „Na marne” - spotkanie autorskie z Martą Sapałą na portalu społecznościowym facebook.
- „Konstruktywnie i na nowo. O żywieniu i nie marnowaniu na stołówkach” - webinar dla placówek edukacyjnych.
- EKOnomia/EKOlogia - webinar dla zarządzających gastronomią. - czy ekonomia może iść w parze
z ekologią.
Inne działania:
- Konkurs "NIEzapomniane drugie śniadanie"
- 4 filmiki z szefem kuchni przygotowującym proste posiłki w duchu zero waste. Udostępnione na fb i youtubie.
- Strona internetowa www.dzialamywklimacie.pl poświęcona problemowi marnowania żywności i zmian klimatycznych.
- Kampania informacyjno-promocyjna na profilu CIEE
w tym na grupach na portalu facebook (o tematyce zero waste, kulinarnej, rodzinnej). - Stworzenie projektów graficznych: plakatu, piktogramów,
Projekt został sfinansowany ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku.