O projekcie

Jak zrodził się pomysł na projekt?

W Polsce w każdej sekundzie do koszy na śmieci trafia blisko 153 kilogramy żywności, z czego aż 92 kg w naszych domach. Z badań i analiz przeprowadzonych przez ekspertów (IOŚ-PIB, SGGW) zaangażowanych w realizację przełomowego w Polsce projektu PROM (Federacja Polskich Banków Żywności) wynika, że na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 milionów (dokładnie 4 840 946) ton żywności. Skala marnotrawstwa szokuje. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy zarówno ze skali marnotrawstwa jak i jego wpływu na środowisko i klimat.

Temat zmian klimatu jest obecny w przestrzeni publicznej, jednak pomimo licznych artykułów, zajęć w szkołach, kampanii medialnych, większość ludzi nie ma na co dzień poczucia realnego wpływu na postępujące zmiany klimatu. Pochylając się nad tym problemem zespół Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku zrealizował projekt „Działamy w klimacie”, poświęcony tematowi marnowania żywności. Cykl kompleksowych i wzajemnie uzupełniających się działań, zostały podzielone na trzy typy.

Działania w ramach projektu:

Warsztaty stacjonarne:

  • „Niezmarnowane warsztaty” – cykl 20 warsztatów dla grup szkolnych oraz 1 warsztat dla seniorów
    z edukatorami dietetycznymi z Banku Żywności w Trójmieście i pokazem tworzenia woskowijek 
  • 4 warsztaty kulinarne „Nic nie może się zmarnować. Wykorzystywanie produktów w kuchni z dbałością
    o środowisko” dla klas ze szkół gastronomicznych. 
  • „Konstruktywnie i na nowo. Bez resztek na stołówkach! Warsztat kulinarny dla pracowników stołówek”
    - warsztat dla kucharzy/kucharek ze stołówek szkolnych. 
  • „A weź to ukiś” – warsztat kulinarny dla kucharzy w Akademii Kulinarnej 


Prelekcje online na portalu społecznościowym facebook i webinary:

Inne działania:

  • Konkurs "NIEzapomniane drugie śniadanie" 
  • 4 filmiki z szefem kuchni przygotowującym proste posiłki w duchu zero waste. Udostępnione na fb i youtubie.
  • Strona internetowa www.dzialamywklimacie.pl poświęcona problemowi marnowania żywności i zmian klimatycznych.
  • Kampania informacyjno-promocyjna na profilu CIEE 
    w tym na grupach na portalu facebook (o tematyce zero waste, kulinarnej, rodzinnej).
  • Stworzenie projektów graficznych: plakatu, piktogramów, 

 

Projekt został sfinansowany ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku.