Pszczoła miodna

Pszczoły zapylają 70 proc. gatunków roślin. Obecnie 90% znanych na świecie narodowych zasobów żywności reprezentowanych jest przez 82 artykuły spożywcze, które możemy zakwalifikować do produktów roślinnych oraz 28 artykułów nie będących pochodzenia roślinnego. Pszczoły są zapylaczami aż 77% z tych 82 artykułów spożywczych, z których dla 48% są najważniejszymi zapylaczami (Prescott-Allen i Prescott-Allen, 1990; Buchmann i Nabhan, 1996). Ocenia się (i ta ocena wydaje sie być właściwa), że 1/3 produktów spożywanych przez człowieka jest zależna bezpośrednio lub pośrednio od zapylania przez owady. Ocena ta wydaje się być bardziej adekwatna dla społeczeństw w krajach rozwijających się (McGregor, 1976). Rola pszczół w ekosystemie jest nie do przecenienia. Tylko w Europie od zapylania przez owady uzależnione jest ponad 4 tys. odmian warzyw. Ocenia się, że co trzecia łyżka spożywanego przez nas jedzenia zależy właśnie od procesu zapylania, wynika z raportu Greenpeace. Oczywiście, warto pamiętać, że zawdzięczamy to nie tylko pszczołom miodnym ale także trzmielom czy pszczołom samotnicom. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie różnorodności gatunkowej w przyrodzie.