EKOnomia/EKOlogia - webinar dla zarządzających gastronomią

Utworzono: 18-11-2021

Czy „ekologicznie” może być „ekonomicznie”?
Serdecznie zapraszamy właścicieli i managerów restauracji, cukierni oraz osoby zarządzające kuchnią i żywieniem zbiorowym z województwa pomorskiego do odsłuchania ogólnodostępnego webinaru z 17 listopada 2021 r. Link dostępny po kliknięciu w tytuł!

EKOnomia/EKOlogia - webinar dla zarządzających gastronomią

Spróbujemy przekonać Was, że zmieniając podejście do zarządzania kuchnią/restauracją na kilku płaszczyznach, można wpłynąć nie tylko na środowisko ale i na własny portfel.

Program:

  1. "Czy ekonomia i ekologia mają wspólny mianownik"? – Piotr Rogowski
  • Restauracja to też biznes. „Jak to zrobić, żeby zarobić, czyli gdzie są te pieniądze?”. 
  • Restauracja to nie apteka - zacznij oszczędzać wykorzystując zasadę Pareta (20/80).
  • Ekonomia idzie w parze z Ekologią, czyi jak zmniejszać koszta mediów i środków czystości.
  • Millenialsi chcą być „Eko", wykorzystaj ich cechy w celu optymalizacji swojego biznesu. 
  • Najczęstsze błędy powodujące zły wynik finansowy wraz z rozwiązaniami jak ich uniknąć.
  • Czy „więcej" znaczy „lepiej"? O tym jak większe porcie mogą spowodować straty.
  1. Ograniczanie kosztów w gastronomii: kaizen, muda i zero waste – Tomasz Szuba
  • Jeźdźcy gastronomicznej apokalipsy – gdzie i na czym tracimy?
  • Przejawy marnotrawstwa
  • Nadprodukcja – przyczyny.
  • Zarządzanie menu i bufetem.
  • Przykłady pomiarów nadprodukcji – restauracja, hotel.
  • Ile tracimy na nadprodukcji – przykłady.
  • Czym jest filozofia kaizen i jakie może mieć zastosowanie w gastronomii.
  • Narzędzia do planowania produkcji.
  • Wnioski, podsumowanie, dyskusja.
  1. Dyskusja

Spotkanie trwało ok. 3 godziny. Odbyło się na platformie zoom, zostało nagrane i jest udostępnione, możliwość wysłuchania znajduje się TU (proszę kliknąć w ten link).

Projekt „DZIAŁAMY W KLIMACIE” realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku. Partnerami wydarzenia są V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, Gdańska Fundacja Wody i Fundacja FunEdu.

Nasi specjaliści

Piotr Rogowski - właściciel firmy doradczej V4B
Znalazł odpowiedź na najczęściej słyszane w gastronomii pytanie „gdzie są te pieniądze?!”. Współtwórca innowacyjnego projektu V4B Manager Zewnętrzny Gastronomii, który sprawia, że biznes staje się „policzalny”. Trener i doradca z kilkunastoletnim doświadczeniem w branży gastronomicznej. Wraz ze swoim zespołem opiekuje się ponad 200 lokalami w Polsce. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom, wyprowadził z kryzysu wiele restauracji i cukierni, którymi do dzisiaj stale się opiekuje. Comiesięczne analizy wyników finansowych oraz spotkania z właścicielami i menadżerami, pozwalają mu na podążanie za trendami zachodzącymi na rynku. Prelegent na kilkudziesięciu szkoleniach i ogólnopolskich konferencjach. Zaproponowane przez niego rozwiązania cieszą się wysoką oceną merytoryczną i wpływają na zwiększenie zysków w restauracji.

Tomasz Szuba – MBA Uniwersytetu w Minnesocie, szef grupy Venturis HoReCa. Zajmuje się optymalizacją pracy kuchni ze szczególnym uwzględnieniem redukcji marnotrawstwa: czasu, pieniędzy, zasobów. Propagator filozofii kaizen w gastronomii. Twórca systemów IT do monitoringu magazynów, bufetów oraz lepszego planowania produkcji opartego na wskaźnikach zjadalności poszczególnych potraw.

#dzialamywklimacie 

EKOnomia/EKOlogia - webinar dla zarządzających gastronomią