Konstruktywnie i na nowo. O żywieniu i nie marnowaniu na stołówkach. Webinar dla placówek edukacyjnych
Serdecznie zapraszamy dyrektorów placówek oświatowych, intendentki, urzędników „zarządzających oświatą” i wszystkich, którzy mają wpływ na „całokształt żywienia zbiorowego” w województwie pomorskim do odsłuchania webinaru z 1 grudnia 2021 r.:
Konstruktywnie i na nowo. O żywieniu i nie marnowaniu na stołówkach.
Proszę kliknąć w tytuł webinaru.
Program:
- Edukacja żywieniowa i ekologiczna w szkołach i przedszkolach - Aleksandra Jasińska
- Marnowanie żywności jako problem ekologiczny
- Skala marnowania żywności na świecie i w Polsce
- Zasady diety zdrowej dla człowieka i planety tzw. „dieta planetarna”
- Normy, wytyczne i zasady żywienia w szkołach i przedszkolach
- Jak przenieść zasady diety planetarnej na realia żywienia zbiorowego
- Edukacja żywieniowa w szkołach i przedszkolach jako ważny element zmiany postaw
- Czy ograniczanie skali marnowania jedzenia w placówkach edukacyjnych jest możliwe? Przykłady z Pomorskiego i nie tylko - Tomasz Szuba
- Dlaczego wyrzuca się jedzenie w placówkach edukacyjnych – analiza kluczowych przyczyn.
- Problemy kuchni.
- Co nam dają pomiary i czego mogą dotyczyć?
- Przykładowe pomiary nadprodukcji/marnotrawstwa i co z nich wynika.
- Nieoczywiste aspekty zarządzania posiłkami w placówkach edukacyjnych – budowanie świadomości, dokładki, obiad jednodaniowy itp.
- Ile tracimy na marnotrawstwie: koszty finansowe, społeczno-etyczne, środowiskowe.
- Wytyczne PAN dla żywienia.
- Dzieci więcej jedzą a my wyrzucamy mniej jedzenia – czy to możliwe?
- Dobre przykłady z wybranych placówek – efekty.
- Wnioski, podsumowanie, dyskusja.
- Dyskusja
Spotkanie trwało ok. 3 godziny. Odbyło się na platformie zoom, zostało nagrane i jest dostępne do odsłuchania! Zachęcamy
Projekt „DZIAŁAMY W KLIMACIE” realizujemy dzięki finansowaniu ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku. Partnerami wydarzenia są Federacja Polskich Banków Żywności, Gdańska Fundacja Wody i Fundacja FunEdu.
Nasi specjaliści
Aleksandra Jasińska, dietetyczka i edukatorka, absolwentka wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na SGGW. Na co dzień zajmuje się koordynowaniem projektów edukacyjnych, w tym dotyczących edukacji żywieniowej w Federacji Polskich Banków Żywności. Posiada doświadczenie w pracy jako dietetyk w przedszkolu publicznym.
Tomasz Szuba – MBA Uniwersytetu w Minnesocie, szef grupy Venturis HoReCa. Zajmuje się optymalizacją pracy kuchni ze szczególnym uwzględnieniem redukcji marnotrawstwa: czasu, pieniędzy, zasobów. Propagator filozofii kaizen w gastronomii. Twórca systemów IT do monitoringu magazynów, bufetów oraz lepszego planowania produkcji opartego na wskaźnikach zjadalności poszczególnych potraw.
#dzialamywklimacie