Relacja z warsztatów w szkołach gastronomicznych!

Utworzono: 23-12-2021

Tytuł: Nic nie może się zmarnować. Wykorzystywanie produktów w kuchni z dbałością o środowisko
Tematyka: Zero waste, projekt „Działamy w klimacie”
https://www.facebook.com/CIEEGdansk
Prowadzenie: Kamil Sadkowski Akademia Kulinarna w Gdyni, wstęp przedstawiciel CIEE (organizatora)
Czas trwania: 3-4 godziny
Daty realizacji warsztatu: 22, 23, 24 listopada i 6 grudnia

Organizator: Centrum Informacji i Edukacji Ekologicznej w Gdańsku www.ciee-gda.pl

Finansowanie: Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Gdańsku

Na przełomie listopada i grudnia w 4 szkołach na terenie województwa (w Człuchowie, Przodkowie, Gdańsku i Sierakowicach), odbyły się warsztaty kulinarne realizowane w ramach projektu „Działamy w klimacie”.

Wspólne gotowanie było pretekstem do rozmowy o generowaniu odpadów, zużywaniu zasobów takich jak woda czy energia do produkcji i transportu żywności, czy dyskusji o hodowlach ryb. Dane pokazują, że marnowanie jedzenia jest powszechne i dotyczy wszystkich, przede wszystkim gospodarstw domowych ale także całej branży gastronomicznej. Postanowiliśmy zaszczepić młodym ludziom „z branży” właściwe nawyki i pokazać, we współpracy ze specjalistą – Kamilem Sadkowskim z Akademii Kulinarnej K5 w Gdyni, praktyczny warsztat z przyrządzania potraw z kuchni Azjatyckiej. Zdecydowano o takim wyborze, by pokazać japoński szacunek do produktu i udowodnić, że w kuchni nic nie powinno się zmarnować.

Podczas praktycznego szkolenia, młodzi ludzie wykorzystali nawet skórę z łososia, przyrządzając z niej… chipsy. Z wszystkich resztek, które powstawały w trakcie przygotowywania potraw jak obierki z warzyw czy pancerzyki krewetek przygotowano aromatyczny bulion. W trakcie trzygodzinnego warsztatu, powstały takie dania jak: brokuł z czosnkiem i sosem ostrygowym, bulion z krewetkami, grzybami szitake i smażonymi liśćmi brokuła, spring rollsy z warzywami, łosoś Teryaki, czy sałatka z marchwi, z trawą cytrynową z sezamem i octem ryżowym z mirin.